Wij helpen je verder

Auto overschrijven na overlijden

Wanneer iemand uit je omgeving komt te overlijden is dit vaak een emotionele periode, waarin het verwerkingsproces gecombineerd wordt met rationele beslissingen over de erfenis en er van alles geregeld moet worden. Ook het overschrijven of verkopen van een auto kan hierbij horen. Het is verplicht om binnen 14 dagen na het overlijden de auto over te schrijven of te vrijwaren.

Als betrouwbare partner staan wij in deze moeilijke tijd voor je klaar en ontzorgen wij jou door je te helpen met het afhandelen van aan de auto gerelateerde zaken. Ons team staat klaar om een eerlijk bod op de auto uit te brengen en te allen tijde transparant te handelen. Je kunt ervoor kiezen om de auto naar ons toe te brengen, maar wij halen hem net zo graag op. Ook ben je bij ons verzekerd van een inkoopverklaring, zodat je bij het verdelen van de erfenis alles netjes kunt weerleggen bij de overige nabestaanden.

Daarnaast wordt de auto bij ons direct gevrijwaard. Ook wanneer je de tenaamstellingscode niet voorhanden hebt kunnen wij je helpen met het aanvragen van deze code. Indien je andere vragen op dit gebied hebt, kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Ons gespecialiseerde team helpt je graag verder en kan je altijd voorzien van een passend advies of een vlotte afhandeling van de verkoop.

Verkoopjeautoaanons.nl is een product van Johan Meure.
Al ruim 35 jaar een begrip in de autobranche.

Hoe kun je een auto overschrijven bij overlijden?

Als iemand overlijdt en hij of zij heeft een auto, moet deze auto worden overgeschreven op de nieuwe eigenaar. Dit kan de erfgenaam zijn of een andere partij die de auto heeft gekocht. Het overschrijven van een auto na overlijden is een proces dat moet worden gevolgd om ervoor te zorgen dat de auto legaal op naam van de nieuwe eigenaar wordt gezet.

Het overschrijven van een auto na overlijden begint met het verzamelen van de juiste documenten. De belangrijkste documenten die nodig zijn, zijn het overlijdenscertificaat van de oorspronkelijke eigenaar en het kentekenbewijs van de auto. Als de auto op naam staat van een vennootschap of een trust, zijn ook de statuten of trustakte nodig.

Als de erfgenaam de auto erft, moet hij of zij een verklaring van erfrecht overleggen. Dit is een document waarin staat dat de erfgenaam recht heeft op de auto. Als de auto is verkocht, moet de koper een koopovereenkomst overleggen die door beide partijen is ondertekend.

Zodra alle documenten zijn verzameld, kan de nieuwe eigenaar de auto overschrijven bij het RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer). Dit kan online worden gedaan via de website van het RDW of bij een keuringsstation. Tijdens het overschrijvingsproces moet de nieuwe eigenaar ook de juiste belasting betalen, zoals de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) en de motorrijtuigenbelasting.


Ik weet het kenteken niet

Waar moet een nieuwe eigenaar rekening mee houden?

Er zijn een aantal dingen waar de nieuwe eigenaar rekening mee moet houden tijdens het overschrijvingsproces. Allereerst moet de auto technisch gekeurd worden voordat hij op naam kan worden gezet van de nieuwe eigenaar. Dit betekent dat de auto naar een keuringsstation moet worden gebracht en dat alle noodzakelijke reparaties moeten worden uitgevoerd voordat de auto kan worden goedgekeurd.

Daarnaast moet de nieuwe eigenaar ervoor zorgen dat hij of zij alle benodigde verzekeringen heeft afgesloten voordat de auto kan worden gebruikt. Dit betekent dat de nieuwe eigenaar een verzekering moet afsluiten voor de auto, zoals een WA-verzekering en een verzekering voor dekking van schade aan eigen voertuigen.

Kun je zomaar in een geërfde auto gaan rijden?

Natuurlijk kan het voorkomen dat je een schitterende oldtimer van je grootouders hebt geërfd en dat je niet kan wachten om hier eens in te rijden. Of je eigen auto staat bij de garage, terwijl de geërfde auto een passende vervanger in het verkeer is. Wat jouw reden ook is om in een geërfde auto te willen rijden, het is belangrijk om er eerst voor te zorgen dat je daadwerkelijk in de auto mag rijden.

Dat jij als erfgenaam de auto in bezit hebt, betekent niet direct dat je in de auto mag rijden. In Nederland zijn er diverse regels waar je rekening mee moet houden. Deze regels gaan bijvoorbeeld over de rijbevoegdheid, verzekeringsplicht en het autobezit. Wanneer je zeker wil weten dat je met de geërfde auto de weg op mag, is het handig om te voldoen aan de volgende vereisten:

  • De auto is overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar
  • De auto moet worden verzekerd op naam van de nieuwe bestuurder
  • De auto heeft geen verlopen APK
  • De auto mag niet in schorsing zijn of gebracht worden
auto overschrijven na overlijden

Voor hoe lang blijft een autoverzekering geldig na overlijden?

Na het overleden van de auto-eigenaar is de autoverzekering nog 5 weken geldig. Echter, dit betekent niet dat je intensief de auto moet gaan gebruiken. De gestelde 5 weken zijn als een coulance maatregel ingevoerd, om ervoor te zorgen dat de auto niet direct wordt gezien als een onverzekerd voertuig. Zo kunnen plotselinge boetes voorkomen worden.

4 simpele stappen

Makkelijk je auto verkopen

Wanneer je een auto aan ons verkoopt, is dat rechtstreeks zonder tussenpersoon. Er worden dus geen bemiddelingskosten gerekend. Daardoor kunnen wij je direct een eerlijke prijs bieden.

Informatie invullen

Vul de informatie van je auto gemakkelijk online in.

Bod accepteren

Bepaal zelf wat je doet met ons bod. Onze service is geheel vrijblijvend.

Gratis taxatie

Wij taxeren je auto gratis en sturen je een email met ons bod.

Klaar!

Jij brengt de auto of wij halen hem op. We rekenen meteen af.

Informatie invullen

Vul de informatie van je auto gemakkelijk online in.

Gratis taxatie

Wij taxeren je auto gratis en sturen je een email met ons bod.

Bod accepteren

Bepaal zelf wat je doet met ons bod. Onze service is geheel vrijblijvend.

Klaar!

Jij brengt de auto of wij halen hem op. We rekenen meteen af.

Wat kun je nog meer doen met een geërfde auto?

Niet alleen kun je na het overlijden de geërfde auto laten overschrijven, maar er zijn meer activiteiten die je kunt ondernemen. Bij het erven van een auto kunnen er verschillende factoren een rol spelen. Daarom hebben we, naast zelf de geërfde auto te gebruiken, een aantal mogelijke scenario’s voor jou uitgewerkt.

De auto verkopen 

Indien je niet van plan bent om gebruik te maken van de geërfde auto, kun je ervoor kiezen om de auto te verkopen. Op deze manier kun je een financieel voordeel uit de auto halen en een autokoper blij maken! Wanneer je binnen 5 weken na de sterfdatum de auto verkoopt, is het mogelijk om de auto rechtstreeks op de naam van de kopende partij te zetten. Hierdoor voorkom je een hoop extra papierwerk.

Verkoopjeautoaanons.nl houdt van een vlotte verkoop en wij zijn daarom de geschikte koper voor jouw auto! Dankzij onze transparante manier van zakendoen en onze snelle maar secure werkwijze, kun je profiteren van ons eerlijke bod op je auto door het te verzilveren. Indien je niet binnen 5 weken de auto hebt verkocht, dan moet je ervoor zorgen dat de auto eerst voor 5 weken op jouw naam komt te staan. Daarna kun je de auto pas verkopen, aangezien je volgens het wetboek alleen een auto mag verkopen indien je de wetmatige eigenaar bent.

Schorsen van de auto

Veel mensen kiezen ervoor om niet in een geërfde auto te gaan rijden. Het rijden in een auto waarvan de gebruiker is overleden, kan voor de erfgenamen een vreemd gevoel met zich meebrengen. Dit is voor veel erfgenamen niet direct een reden om de auto te verkopen. Ook een auto van een overleden persoon kan van grote emotionele waarde zijn. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je nog geen rijbewijs hebt en hierdoor nog niet bevoegd bent om in de auto te mogen rijden.

Bij dit soort gevallen is het raadzaam om de auto in schorsing te zetten. Dit betekent dat je door de overheid wordt vrijgesteld van verzekeringsplicht, belastingplicht en keuringsplicht. Zo kun je een hoop geld besparen, wat je anders kwijt was geweest aan een auto die je niet gebruikt. Het is belangrijk om te weten dat auto’s die in schorsing zijn niet op de openbare weg mogen komen.

Daarnaast kan het ook voorkomen dat de overleden persoon zijn of haar auto al in schorsing had staan. Wanneer je een geschorste auto erft, is het verplicht om deze eerst uit schorsing te halen, voordat je de openbare weg betreedt met deze vierwieler. Wanneer je de auto uit schorsing haalt, betekent dit ook dat je rekening moet houden met de verzekering, belasting en de keuring.

Onze experts

Ontmoet ons team

Maak kennis met het team van verkoopjeautoaanons.nl. Onze experts staan voor je klaar. We helpen je graag verder met deskundig advies en een snel en eerlijk bod op je auto.

Kun je de auto overschrijven na overlijden wanneer je de erfenis verwerpt?

Het is niet altijd vanzelfsprekend dat een erfenis wordt geaccepteerd. Soms kan een persoon schulden als erfenis achterlaten, waar nabestaanden liever geen aanspraak op willen maken. Daarom is het ook mogelijk om een erfenis onder voorwaarden, of zelfs helemaal niet, te accepteren. Deze methoden worden ook wel beneficiair aanvaarden of het verwerpen van de erfenis genoemd.

Wanneer je gebruik maakt van deze methoden, dan mag je de geërfde auto niet op jouw naam zetten. De auto blijft op de naam van de overleden persoon staan, totdat de erfenis is afgehandeld. Bij het beneficiair aanvaarden van een erfenis betekent dit dat je de erfenis enkel accepteert wanneer de bezittingen groter zijn dan de schulden. De kosten die gemaakt worden, zoals de verzekering of belastingen, worden van de rekening van de overleden persoon gehaald. 

Indien jij, of een andere erfgenaam besluit om de auto toch op jouw naam te zetten, dan wordt dit gezien als een handeling die bijdraagt aan de verdeling van de erfenis. Hiermee is de erfenis geaccepteerd, met alle mogelijke gevolgen van dien. Dit is niet meer terug te draaien, waardoor je in het meest ongunstige geval een vervelende financiële tegenvaller hebt.

Door binnen de gestelde 5 weken de auto te verkopen, zorg jij ervoor dat je vervelende verrassingen kunt voorkomen! Raadpleeg ons daarom voor een vrijblijvend advies of een vlotte, maar persoonlijke afhandeling van de autoverkoop.

Veelgestelde vragen

Wat heb ik nodig om de auto over te schrijven?

Om een auto op jouw naam te laten overschrijven na overlijden, moet je minimaal 18 jaar oud zijn en ingeschreven staan bij de gemeente in de Basisregistratie Personen. Daarnaast moet je in het bezit zijn van het volledige kentekenbewijs. Mocht je (een deel van) het kentekenbewijs of (een een deel van) de tenaamstellingcode kwijt zijn dan zul je deze dus eerst opnieuw moeten aanvragen.

Wat als ik de auto wil verkopen?

Als je deze auto zelf niet wil hebben dan kun je deze natuurlijk ook verkopen. Vul dan de autogegevens in en wij gaan aan de slag voor je met een gratis taxatie een geheel vrijblijvend bod op de auto. Wel is het belangrijk te vermelden dat wij primair geïnteresseerd zijn in origineel Nederlandse auto’s met een lagere km-stand (liefst lager dan 60.000km).
Wij zijn niet geïnteresseerd in taxi’s, schade auto’s, hulpverleningsvoertuigen zoals politieauto’s en auto’s met zeer hoge km-standen. Ook vinden wij auto’s die al veel eigenaren hebben gehad vaak minder interessant.

Is het bod gegarandeerd?

Ja! Het bod dat wij doen is gegarandeerd mits je auto conform de omschrijving is en geen mankementen vertoont of schadeverleden heeft (o.b.v. wat u heeft ingevuld en omschreven). Natuurlijk begrijpen wij dat de auto die je aanbiedt niet nieuw is.

Mochten er beschadigingen op de auto zitten die niet zijn omschreven, dan bestaat de kans dat we de auto opnieuw moeten taxeren. We kunnen er dan voor kiezen om een nieuw voorstel te doen. Je bent uiteraard altijd vrij om zelf te beslissen of je dan met een eventueel tegenvoorstel akkoord gaat.

Heb ik bedenktijd?

Het door ons uitgebrachte bod is acht werkdagen geldig. Uiteraard hoef je nooit direct akkoord te gaan en kun je rustig nadenken over ons bod. Als je besluit akkoord te gaan wordt er een overeenkomst opgesteld en is de verkoop onder voorbehoud van de juistheid van jouw omschrijving.