snel je auto verkopen

Auto verkopen? 7 tips om snel je auto te verkopen!

Tijd voor een nieuwe auto of kan je het geld voor iets anders goed gebruiken? Wanneer je besluit om snel je auto te verkopen is het natuurlijk lekker dat je in korte tijd de waarde verzilverd hebt. Maar hoe zorg je ervoor dat je snel je auto kunt verkopen? Je trouwe vierwieler verkopen is geen alledaagse bezigheid, dus het is begrijpelijk dat je niet alle tips en trucs kent.


Om jou te helpen met de verkoop van je auto, hebben we 7 tips voor jou uitgewerkt. Je auto snel verkopen is zeker mogelijk, ongeacht het merk of bouwjaar. Niet alleen kun je deze tips gebruiken om snel euro’s voor jouw auto te ontvangen, maar ook om het maximale uit de verkoop te halen. Natuurlijk is het leuk om een ander blij te maken met jouw oude auto, maar dat moet natuurlijk wel tegen de juiste prijs gebeuren!

1. Zorg dat de APK goed geregeld is om je auto snel te verkopen

Vaak is een recente APK keuring positief voor de kopende partij. Deze weet immers dat iemand met kennis van auto’s de auto onlangs heeft bekeken en heeft geoordeeld dat deze auto veilig de weg op kan. Een grote geruststelling voor de koper! Hierdoor krijgt de kopende partij meer vertrouwen in de auto en is een snelle deal een stuk dichterbij.

Daarnaast is het ook mogelijk om te zorgen dat de auto extra APK heeft. Je kunt bijvoorbeeld twee maanden voor het aflopen van de APK alvast de keuring laten verrichten, zodat deze twee maanden bij de APK op komen. Hierdoor kun je jouw auto met 14 maanden APK aanbieden, wat natuurlijk een aantrekkelijke bonus voor potentiële kopers is.

snel je auto verkopen

Indien je minder zeker bent van een toekomstige APK keuring, omdat je bijvoorbeeld twijfelt over mogelijke kosten, dan kun je een voor-keuring laten uitvoeren. Bij een voor-keuring controleert de garage jouw auto, waarbij alle APK punten worden doorgenomen. Zo weet je voor de echte APK precies wat je kunt verwachten. Niet alleen is dit handig om eventuele kosten inzichtelijk te krijgen, ook kun je dit melden bij de verkoop.

Wel of geen APK keuring om snel je auto te verkopen?

Een APK keuring kan voordelig uitpakken door extra waarde bij de verkoop te kunnen leveren. Echter, wanneer blijkt dat er een hele hoop moet gebeuren aan de auto, kan dit ook negatief uitpakken. Of een APK keuring doen verstandig is, hangt daarom volledig van de staat van je auto en de kosten af. Indien je geen keus hebt en het tijd voor een APK keuring is, is het handig om deze te combineren met een onderhoudsbeurt. Zo kun je geld besparen en twee vliegen in één klap slaan. Houd bij de keuze voor een APK keuring en onderhoudsbeurt rekening met het bedrag dat de extra werkzaamheden gaan kosten. Indien je een auto hebt die € 1.500.- waard is en het onderhoud kost € 500.-, dan is het niet verstandig om zoveel geld uit te geven. Net als een APK keuring, geeft een recente onderhoudsbeurt ook een stukje extra vertrouwen aan de koper.

2. Geen technische problemen

Het is belangrijk om altijd eerlijk te zijn bij het verkopen van je auto. Vroeg of laat komen verborgen gebreken aan het licht en niemand zit te wachten op een boze koper die verhaal komt halen. Wees daarom transparant over eventuele problemen of zorg er bijvoorbeeld voor dat technische problemen worden opgelost.

snel je auto verkopen

Vaak wordt er gedacht dat technische problemen veel geld kosten, maar dit is niet altijd het geval. Technische problemen zijn soms zelfs door jezelf op te lossen. Zo kun je talloze artikelen op Google vinden, en ook YouTube staat vol met instructievideo’s. Door problemen zelf op te lossen kun je een hoop geld besparen en de kopende partij een nóg betere auto aanleveren.

3. Maak de auto schoon, ook onder de motorkap!

Een koper ziet natuurlijk graag dat zijn toekomstige auto er spik en span uitziet. Daarom is het belangrijk om de auto schoon te maken. Dit geeft een goede eerste indruk en kan hierdoor leiden tot een snelle verkoop van je auto. Vergeet hierbij niet alles onder de motorkap mee te nemen! Wanneer een geïnteresseerd persoon de auto van dichtbij wil bekijken, zal hij of zij ook zeker een kijkje onder de motorkap nemen. Veel mensen vergeten dit deel van de auto schoon te maken, waardoor je hier het verschil kunt maken!

Vaak liggen er bladeren onder de motorkap, die zorgen voor een rommelig aanzicht. Dit afval komt ook in de ventilatie terecht, waardoor je in de auto geurtjes krijgt die je graag wil voorkomen. Bladeren lijken onschuldig, maar naast nare geurtjes kunnen ze ook zorgen voor storingen en lekkages, die er weer voor zorgen dat je auto minder snel wordt verkocht.

4. Denk bij het schoonmaken ook aan de binnenkant

Niet alleen de buitenkant en plekken zoals de motorkap zijn belangrijk om schoon te maken, ook de binnenkant van een auto moet er natuurlijk prachtig en schoon uit zien. Een fris interieur kan ervoor zorgen dat de koper zich direct thuis voelt in zijn nieuwe auto. Door de auto volledig schoongemaakt aan de potentiële koper te laten zien, kan dit extra vertrouwen geven.

Want zeg nou zelf, koop je liever een glimmende bolide of een roestige vierwieler? Ben je bang dat je iets vergeet tijdens het schoonmaken van je auto? Dan is het handig om volgens een plan jouw auto volledig schoon te maken. Natuurlijk kun je dit ook door een externe partij laten doen, die zich heeft gespecialiseerd in het schoonmaken van auto’s. Indien je liever zelf de regie houdt, kun je onderstaand stappenplan gebruiken om niets van het interieur te vergeten!

snel je auto verkopen
  • Haal eerst alles in de auto leeg. Van het dashboardkastje tot aan de kofferbak.
  • Ga vervolgens met de stofzuiger de hele auto door en neem de automatten ook goed mee.
  • Daarna kun je met een doekje het hele interne gedeelte van de auto schoonmaken. Hierbij kun je schoonmaakmiddel gebruiken, zodat je direct een lekker geurtje achterlaat!
  • Besteed vervolgens extra aandacht aan de ruiten. Veel mensen maken de buitenkant schoon, maar het is ook belangrijk om de binnenkant van de ruiten mee te nemen. Hierdoor zal je auto nóg meer gaan glanzen!

5. Zorg voor goede advertentie foto’s

Nadat jouw auto er na de schoonmaakbeurt splinternieuw uitziet en alles over de APK ook goed geregeld is, lijkt het snel verkopen van je auto een fluitje van een cent. Of toch niet? Hoe goed je alles ook geregeld hebt, de advertentie voor je auto is minstens zo belangrijk.

Wanneer mensen online op zoek gaan naar een nieuwe vierwieler, zijn het de foto’s van de auto’s die er vaak uitspringen. Daarom is het zeer belangrijk dat je goede foto’s van je auto maakt of laat maken. Met de juiste foto’s val je op en komen alle pluspunten er goed uit. Laat de geïnteresseerde autokopers maar in de rij gaan staan! 

Het is handig om je auto vanuit meerdere hoeken te fotograferen. Zo kun je achteraf bekijken welke exemplaren het beste zijn en deze gebruiken bij de verkoop. Mocht een geïnteresseerd iemand meer foto’s willen zien, dan kun je altijd nog de overige foto’s delen. Om het maximale uit je foto’s te halen, kun je de onderstaande trucs gebruiken:

snel je auto verkopen
  • Gebruik de beste camera die je hebt of leen desnoods een goede camera
  • Neem de foto’s op een mooie zonnige dag, niet wanneer het regent
  • Zorg ervoor dat je een foto van de voor- en achterkant hebt, maar ook van beide zijkanten
  • Neem altijd meerdere foto’s vanuit een bepaalde hoek, zodat je later de beste uit kunt kiezen

6. De onderhoudsgeschiedenis

Bij de verkoop van je auto is het handig om een onderhoudsboekje te hebben, die volledig is bijgewerkt. Hiermee kun je aan de koper laten zien dat de auto’s altijd netjes naar de garage is geweest en dat de APK succesvol is doorlopen. Ook dit geeft de koper meer vertrouwen. Niet alleen toont dit aan dat de auto goed onderhouden wordt, maar dat jij als huidige eigenaar ook goed zorgt voor de auto.

Ook is het handig om de RDW te raadplegen voor de kilometerstand. Via het RDW kun je controleren of deze stand logisch is of dat dit waarschijnlijk onjuist is. Wanneer er twijfels zijn over de kilometerstand, kan dit wantrouwen oproepen bij de koper. Indien er iets mis is met de stand, dan is het handig om het probleem te onderzoeken en dit bij de verkoop te vermelden.

7. Zorg voor een goede verkoopprijs

Nadat je alle tips hebt gebruikt en je auto er tiptop uitziet, kan de interesse bij autokopers snel gewekt zijn. Echter, ook de vraagprijs is belangrijk. Natuurlijk wil de kopende partij de auto zo goedkoop mogelijk hebben, terwijl je zelf ook een bedrag als verkoopprijs in je hoofd hebt. Om een goede verkoopprijs te bepalen is het belangrijk dat je onderzoek doet naar soortgelijke auto’s. Hierbij kun je bijvoorbeeld kijken naar de APK, bouwjaar, kilometerstand en het type motor.

Het kan even wat zoekwerk zijn, maar zo krijg je wel een goed overzicht van de markt. Indien je snel je auto wil verkopen, is het verstandig om met de verkoopprijs iets onder de andere aanbieders te gaan zitten. Ongeacht de vraagprijs, kopers willen meestal onderhandelen over de verkoopprijs. Neemt dit daarom in acht bij het vaststellen van de vraagprijs, zodat je altijd de koper tegemoet kunt komen.

Klik hier om te zien hoe wij je beter kunnen helpen!

Onze experts

Ontmoet ons team

Maak kennis met het team van verkoopjeautoaanons.nl. Onze experts staan voor je klaar. We helpen je graag verder met deskundig advies en een snel en eerlijk bod op je auto.