Waar moet ik op letten als ik mijn auto verkoop aan een bedrijf?

U heeft een goed bod gekregen op uw auto. Maar hoe werkt het als ik mijn auto verkoop aan een bedrijf? Doe altijd research naar het bedrijf die de koper word van uw auto. Zijn er bijvoorbeeld goede of slechte reviews over het bedrijf te vinden? Zijn er mensen in uw omgeving die ervaringen hebben met het bedrijf?

Auto verkoop bedrijf: Direct of tussenpersoon?

Ook is het belangrijk om te weten aan wat voor bedrijf u de auto verkoopt. Is het een autobedrijf of een tussenpersoon? Er zit namelijk een verschil in waar veel mensen niet over nadenken. Tegenwoordig zijn er veel automakelaars actief. Dit zijn bedrijven die bemiddelen tussen de verkoper van de auto en de uiteindelijke inkoper.

Vergelijk het met bijvoorbeeld Uber. U stapt in de taxi. Maar omdat de taxi chauffeur en u de Uber app gebruiken houdt Uber een deel van de opbrengst voor de moeite die ze hebben gedaan de taxi chauffeur en u in contact met elkaar te brengen. Stel u krijgt een bod van € 6.000,- op uw auto via zo’n tussenpersoon. Dan is de kans groot dat het autobedrijf die uw auto koopt eigenlijk € 6.500,- voor uw auto heeft betaald.

De tussenpersoon factureert namelijk een ‘handlings fee’ of bemiddelingskosten naar het autobedrijf voor de moeite die zijn hebben gedaan om u en het bedrijf in contact te laten komen. In principe natuurlijk geen probleem, want u heeft de auto immers vlot kunnen verkopen voor een prijs waarmee u akkoord was. Maar tegelijkertijd wel jammer, want misschien had u dan zelf bij dat, of een ander autobedrijf wel een hogere prijs kunnen krijgen.

Als u de auto verkoopt aan een echt autobedrijf , zonder tussenpersoon krijgt u meestal een hogere prijs omdat er geen sprake is van een tussenpersoon die ook graag een graantje meepikt. 

Verkocht. En dan?

Ik heb mijn auto verkocht maar hoe gaat dat nu verder? U kunt de auto zelf brengen bij het bedrijf , maar soms word de auto bij u thuis opgehaald. Belangrijk is dat u er op let dat u pas afstand van de auto doet als u heeft gecontroleerd dat het geld op uw eigen rekening staat. Geeft de koper aan dat het geld bijvoorbeeld pas de volgende dag zichtbaar zou zijn? Let dan extra goed op of dat werkelijk het geval is. Tegenwoordig kan het geld namelijk al binnen een paar minuten op uw rekening staan dankzij het Instant Payment System.

Hoe dat werkt kunt u lezen op deze website : https://www.betaalvereniging.nl/betalingsverkeer/instant-payments/ . Heeft u het geld op uw rekening staan? Dan zal het bedrijf uw auto vrijwaren, waarna u een vrijwaring ontvangt . Hierdoor stopt de wegenbelasting automatisch. U hoeft alleen de verzekering nog maar stop te zetten!

Houdt het hoofd koel

Tip: laat u nooit onder druk zetten als een bedrijf met een lager bod komt na uw overeenkomst. Het is op dat moment immers nog steeds uw eigen auto, en het bedrijf moet altijd een logische verklaring hebben als ze minder willen bieden op de auto. Soms word een auto bijvoorbeeld minder waard door extra beschadigingen of mankementen. Overleg dit altijd met de koper van uw auto, en maak geen overhaaste beslissing.