Waar moet ik op letten als ik mijn auto verkoop aan een bedrijf

Waar moet ik op letten als ik mijn auto verkoop aan een bedrijf?

Je hebt een goed bod gekregen op jouw auto. Maar hoe werkt het als ik mijn auto verkoop aan een bedrijf? Het is belangrijk om research te doen. Zijn er bijvoorbeeld goede of slechte reviews over het bedrijf te vinden? Zijn er mensen in jouw omgeving die ervaringen hebben met het bedrijf?

Autoverkoop bedrijf: direct of tussenpersoon?

Ook is het belangrijk om te weten aan wat voor bedrijf je de auto verkoopt. Is het een autobedrijf of een tussenpersoon? Er zit namelijk een verschil in waar veel mensen niet over nadenken. Tegenwoordig zijn er veel automakelaars actief. Dit zijn bedrijven die bemiddelen tussen de verkoper van de auto en de uiteindelijke inkoper.

Vergelijk het met bijvoorbeeld Uber. Je stapt in de taxi. Maar omdat de taxichauffeur en jij de Uber app gebruiken houdt Uber een deel van de opbrengst voor de moeite die ze hebben gedaan de taxi chauffeur en jou in contact met elkaar te brengen. Stel, je krijgt een bod van € 6.000,- op jouw auto via zo’n tussenpersoon. Dan is de kans groot dat het autobedrijf die jouw auto koopt eigenlijk € 6.500,- voor jouw auto heeft betaald.

De tussenpersoon factureert namelijk een ‘handlings fee’ of bemiddelingskosten naar het autobedrijf voor de moeite die zij hebben gedaan om jou en het bedrijf in contact te laten komen. In principe natuurlijk geen probleem, want je hebt je auto immers vlot kunnen verkopen voor een prijs waarmee je akkoord bent gegaan. Maar tegelijkertijd wel jammer, want misschien had je dan zelf bij dat, of een ander autobedrijf wel een hogere prijs kunnen krijgen.

Als je de auto verkoopt aan een echt autobedrijf , zonder tussenpersoon krijg je meestal een hogere prijs omdat er geen sprake is van een tussenpersoon die ook graag een graantje meepikt. 

Verkocht. En dan?

Ik heb mijn auto verkocht maar hoe gaat dat nu verder? Je kunt de auto zelf brengen bij het bedrijf , maar soms word de auto bij je thuis opgehaald. Belangrijk is dat je er op let dat je pas afstand van de auto doet als je hebt gecontroleerd dat het geld op jouw eigen rekening staat. Geeft de koper aan dat het geld bijvoorbeeld pas de volgende dag zichtbaar zou zijn? Let dan extra goed op of dat werkelijk het geval is. Tegenwoordig kan het geld namelijk al binnen een paar minuten op jouw rekening staan dankzij het Instant Payment System.

Hoe dat werkt kun je lezen op deze website : https://www.betaalvereniging.nl/betalingsverkeer/instant-payments/ . Heb je het geld op jouw rekening staan? Dan zal het bedrijf je auto vrijwaren, waarna je een vrijwaring ontvangt . Hierdoor stopt de wegenbelasting automatisch. Je hoeft alleen de verzekering nog maar stop te zetten!

Houd het hoofd koel

Tip: laat je nooit onder druk zetten als een bedrijf met een lager bod komt na jouw overeenkomst. Het is op dat moment immers nog steeds je eigen auto, en het bedrijf moet altijd een logische verklaring hebben als ze minder willen bieden op de auto. Soms wordt een auto bijvoorbeeld minder waard door extra beschadigingen of mankementen. Overleg dit altijd met de koper van jouw auto en maak geen overhaaste beslissing.